miercuri, 2 februarie 2011

sweet potato - cartofi dulci


de multe ori am trecut prin hypermarket pe la raftul de cruditati si am vazut cartofii astia uriasi. zilele trecute n-am mai rezistat si am luat vreo cativa, asa sa vad cum sunt. 

legatura cu cartoful e vaga: sunt tuberculi si seamana ca forma cu cartoful dar cam atat. miezul e lemnos si portocaliu cu gust dulce, foarte apropiat ca miros, gust si consistenta cu dovlecii aia mari de placinta. or fii din aceiasi familie? habar n-am.

dupa ceva research pe internet am ales sa-i fac copti in tava, la cuptor. simplu, asa ca de prima intalnire...

curata-i frumos de coaja, taie-i asa cam cat un deget (sunt foarte tari si te vei chinui ceva cu ei :) ) dupa care pune-i intr-un castron  mare. condimenteza-i cu ulei de masline, sare, piper, rozmarin si seminte de susan. amesteca totul bine cu mainile apoi aseza-i in tava tapetata cu hartie de copt si da-i la cuptorul incins la temperatura mare cca 45 de minute. 

cand ii scoti stopeste-i cu un sos de soia brun (din ala mai gros dulce-sarat). daca nu aia asa ceva cred ca ar merge bine si o reductie de aceto-balsamico. sunt foart buni copti si seamana izbitor cu dovleacul copt. 

gata, mister rezolvat.


9 comentarii:

  1. si eu eram foarte curioasa de cartofii dulci, asa ca am luat cativa si i-am transformat intr-un pure mai safe :)), dar solutia ta de preparare suna simplu si promitator! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. si cum a fost?

    tre' sa mai incercam si alte variante. cred ca merge in orice combinatie in care intra si dovleacul.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am gustat pana acum, dar tinand cont ca imi place dovleacul copt la nebunie, ma astept sa mananc cu aceeasi pofta si "cartofii" dulci.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am incercat aseara reteta de mai jos cu mici modificari: ca am copt cartofii in cuptorul pe gaz si i-am uns inainte de ai baga in cuptor cu un pic de unt cu marar si la final am pus pe deasupra smantana cu usturoi si coriandru verde in loc de iaurt.

    http://www.goodfood.ro/reteta/ton-cu-cartofi-dulci-311.html

    Au fost geniali dar am sa incerc si reteta propusa de tine.

    O zi buna,

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  5. suna f interesant. data viitoare asa ii fac :)

    RăspundețiȘtergere
  6. haha, ce potriveala. aseara am avut festival de cartofi dulci - o sa postez retetele in zilele urmatoare. i-am facut si asa ca tine, la cuptor, plus o supa crema 'a l'indienne' din care beau acushica o ditamai cana :)

    RăspundețiȘtergere
  7. dap, si cu garam masala. si cu lapte de cocos, in loc de smantana :).

    RăspundețiȘtergere